Bejelentkezés / Einloggen

  Kezdőlap    Álláskeresőknek     Munkáltatóknak     Pályázatok     Szervezetünk   
Kezdőlap |Ügyfélfogadás |Munkatársaink |Képzés |TÁMOP |
Kezdőlap > Általános információk a képzési támogatásról

Kapcsolodó nyomtatványok

Kapcsolodó linkek

Képzési információk
Általános információk a képzési támogatásról
Nyomtat
   

  Általános információk a képzési támogatásról

  Munkaerőpiaci képzésnek tekinthető minden olyan képzés, amelynek célja az egyén munkába helyezésének, vagy munkahelye megtartásának elősegítése. A munkaerőpiaci képzés jelentheti új szakképesítés megszerzését, egy meglévő szakma mellé kiegészítő ismeretek elsajátítását, továbbá a személyiséget aktivizáló tréningeken való részvételt is.

  A Vas Megyei Kormányhivatal a foglalkoztatási törvény (1991. évi IV. tv.) adta lehetőségek alapján munkaerő-piaci képzésben részt vevő álláskeresők, esetenként munkaviszonyban álló személyek képzését finanszírozza (részben, vagy teljes egészében) olyan képzési programokon, amelyek szerepelnek a mindenkor hatályos vas megyei képzési jegyzéken. Az eljárás során a járási hivatal mérlegeli, hogy milyen képzés segítheti elő az elhelyezkedést.

  1. A támogatás általános célja az álláskeresők elhelyezkedési esélyeinek növelése munkaerő-piaci képzés segítségével.

  2. A képzési támogatás alanyai általánosságban az álláskeresők, de a mindenkori programok célcsoportjának függvénye.

  3. Képzésben résztvevők támogatásának módjai, mértéke:

  Képzési támogatásként - a támogatási programtól függően - általában az alábbi költségek téríthetők meg:

  – keresetpótló juttatás
  – és a képzéssel kapcsolatos alábbi költségek részben vagy egészben történő megtérítése adható:
            - képzési költség és a vizsga díja, továbbá a képzéshez kapcsolódó
            - helyközi utazás költségének megtérítése

  A képzési támogatást az elméleti és gyakorlati képzés, valamint a képzés megkezdéséhez szükséges és a képzés befejezését követő első záró vizsgára történő felkészülés időtartamára, továbbá ezen vizsga napjára kell biztosítani.

  4. Utazási kedvezmények
  A képzésben résztvevő álláskereső részére a járási hivatal a helyközi utazás költségeit tömegközlekedési eszköz igénybevétele esetén megtéríti, illetve a képzésben résztvevő részére megelőlegezi.

  5. Támogatható képzések
  Az állami foglalkoztatási szervként eljáró megyei kormányhivatal meghatározza és nyilvánosságra hozza azokat a képzési irányokat, amelyekhez tartozó képzésben történő részvételhez mérlegelési jogkörben támogatás nyújtható.

  6. Jelentkezés, beiskolázás
  Az álláskereső a lakóhely szerint illetékes állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalnál jelezheti képzési szándékát. A munkaerőpiaci képzésben részt vevő személlyel a képző felnőttképzési szerződést köt, mely a képzési program adatait, a két fél jogait és kötelezettségeit tartalmazza. A támogatás részletes feltételeiről a támogatást kérő és a járási hivatal hatósági szerződést köt, mely szerződésben részletesen rögzítésre kerülnek a támogatással kapcsolatos jogok és kötelezettségek, a támogatás elszámolására vonatkozó szabályok.

  Részletesebb felvilágosításért kérjük, forduljon az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási/kerületi hivatal munkatársaihoz.


  Utolsó módosítás: 2020.04.21.
WebmasterVas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály