Bejelentkezés / Einloggen

  Kezdőlap     Álláskeresőknek    Munkáltatóknak     Pályázatok     Szervezetünk   
Kezdőlap > Külföldi munkavállalás

Kapcsolodó nyomtatványok

Kapcsolodó linkek

Álláskeresőknek
Külföldi munkavállalás
Nyomtat
   
  Legfontosabb tudnivalók a külföldi munkavállalásról

  2011. május elsejével megszűnt a hét éves átmeneti időszak, az alkalmazottként külföldi cégnél foglalkoztatottak számára megszűnt a munkavállalás engedélyeztetése, a munkaerő szabadon áramolhat egyik országból a másikba az EU és az EGT területén.

  Ausztriában és Németországban is megszűnt az alkalmazotti munkavégzés engedélyeztetése, így a kétoldalú egyezmények is hatályukat veszítették. Az egyéb foglalkoztatási jogviszonyok – vállalkozói jogviszony, kiküldetés stb. – azonban változatlanul engedélyeztetéshez vagy bejelentési kötelezettséghez kötöttek, amelyről a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező helyi szervek adnak felvilágosítást.

  Mit jelent a munkaerő szabad áramlása valójában? A munkaerő-piac szabályozó ereje érezhető – a munkaerő-kereslet, az adott ország gazdaságának és munkaerőpiacának felvevő ereje – amely nem korlátlan - határozza meg a munkaerő elhelyezkedési esélyeit és konkrét lehetőségeit. A munkáltatók a munkaerő-túlkínálatból válogathatnak és valóban válogatnak a saját igényeik szerint. Fel kell mérni a valós munkaerő-piaci helyzetet és az elvárásokat, ezeket kell szembeállítani a munkát keresőnek a saját adottságaival, képességeivel, ha a mérleg kiegyenlítődik, eséllyel indulhat a munkaerő-piaci versenyben, az aktív álláskeresésben. Minden országban elvárják a munkáltatók az adott munkakör ellátásához szükséges nyelvtudást – abban az esetben is, ha kisegítő jellegű munkakörről van szó – a szakképzettséget és/vagy a gyakorlatot. Ezen kívül nagyon fontos a munkavégzés helyétől függően a megfelelő közlekedési eszköz a munkahely eléréséhez, a korrektség, a megbízhatóság, a terhelhetőség és a szorgalmas, alapos munkavégzés.

  Célszerű leellenőrizni az adott ország társadalombiztosítási hatóságánál a bejelentést a munkaviszony létrejöttekor és azt követően is rendszeresen, illetve be kell jelenteni a külföldi biztosítási jogviszonyt Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az erre rendszeresített uniós nyomtatványokon - tartós foglalkoztatás esetén E-106, szezonális foglalkoztatás esetén E-104. Figyelemmel kell lenni arra, hogy egyes országokban van lehetőség a nem teljes körű bejelentésre, a csekély mértékű foglalkoztatásra, ilyen esetben csak egészségbiztosítási és balesetbiztosítási járulékot fizet a munkáltató, a munkavállaló szolgálati időt és nyugdíjjogosultságot nem szerez és munkanélküli ellátást sem vehet igénybe.

  Az élet- és munkakörülményekről az egyes országokban az Európai Foglalkozási Mobilitás honlapján tájékozódhat. http://ec.europa.eu/eures. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz érkezett, külföldi munkavállalással kapcsolatos információkat a www.munka.hu honlapon találja – álláskeresőknek – külföldi munkavállalás link alatt.

  10+1 jó tanács külföldön munkát vállalóknak


  Utolsó módosítás: 2014.02.05.
WebmasterVas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály